Hantverksteglet som blev trend efter tusen år

Ord som ”kvalitet” och ”hållbarhet” används som säljargument i var och varannan mening idag.

Men på familjeföretaget Rairies Montrieux i franska Loiredalen har man i sju generationer beskrivit sitt utsökta handtillverkade tegel på det sättet. Och ännu har ingen sagt emot.

Som fasadspecialister är C2 Elements stolta över att kunna erbjuda Rairies Montrieux kvalitetstegel även till svenska byggprojekt – åtminstone i de fall där den tidlösa skönhet som präglar Loiredalens många arkitektoniska mästerverk väger tyngre än kortsiktiga lösningar.

Klinkerbränt fasadtegel
Klinkerbränt fasadtegel

Rairies Montrieux produkter förenar nutida arkitekturströmningar med klassiskt hantverk på ett sätt som har få motsvarigheter. Och oavsett om man söker en rå byggsten eller ett glaserat klinkertegel har Raires Montrieux med största säkerhet en produkt som överträffar förväntningarna.

Hur vi kan vara så säkra på det?

Berömt sedan medeltiden

Kanske för att leran i Loiredalen ända sedan tidig medeltid varit känd för sin höga kvalitet, något som än idag kan bevittnas när man beundrar traktens många medeltida slott och herresäten.

Eller för att Les Raires anses vara en av de platser i Frankrike som har längst tradition av tegel- och terrakottatillverkning – något kung René I redan 1465 underströk när han skrev att man alltid skulle använda tegel, klinker och takpannor från Les Raires i hans byggprojekt.

Eller för att Les Raires så sent som 1867 lyckades klämma in 61 tegelfabriker och krukmakare i en by med knappt 700 invånare.

Glaserat fasadtegel
Glaserat fasadtegel

Långsiktigt hållbart

Idag är Raires Montrieux det enda återstående företaget som för denna stolta och nära tusenåriga hantverkstradition vidare in i framtiden. Och nuförtiden har de mer än någonsin att göra.

Efter decennier av kortsiktigt billiga lösningar och långsiktig förfulning har trenden glädjande nog åter börjat vända mot hållbarhet, estetik och ekonomi.

Att leran fortfarande hämtas från den egna täkten strax intill och ugnarna eldas med spill från den närliggande möbelfabriken är bara två exempel på det småskaliga miljötänk som kännetecknar varje del av tillverkningen.

Leren hentes fra egen lergrav rundt om hjørnet
Leran hämtas från den egna lertäkten runt hörnet
Billede af loftrum med elementer
Rairies Montrieux har bevarat de 300 år gamla torkhallarna där sol och vind torkar leran istället för el.