En dekorativ fasad ska pryda en nybyggnation i Köpenhamns Nordhavn

AP Pension uppför ett nytt huvudkontor på 9000 m2 som kommer att ligga i Nordhavn, Köpenhamn. Byggnaden kommer att bli en del av en affärsbyggnad på 57 000 m2 som förutom AP Pensions huvudkontor även inrymmer Nykredit, en fleranvändarbyggnad och 17 000 m2 underjordisk parkering.

Illustration af AP Pensions hovedsæde på Svanemøllen, Illustration PLH Arkitekter.
Illustration af AP Pensions hovedsæde på Svanemøllen, Illustration PLH Arkitekter.

Byggnaden som beräknas stå klar i slutet av 2023 uppförs av MT Højgaard och har ritats av PLH Arkitekter. Och det är inte vilken arkitekt som helst som fått uppdraget att designa den stora byggnaden nära Jørn Utzons skyddade Paustians hus. Den välrenommerade köpenhamnska arkitektbyrån står bakom några av de mest kända och ikoniska kontorsbyggnaderna i Skandinavien och Baltikum som bland annat det nya huvudkontoret för DLG i Fredericia som utsågs till årets kontorsbyggnad i 2021.

PLH Arkitekter arbetar ingående med hållbarhet i alla projekt och ända från de första tankarna kring form och funktion.

Uppdraget är att skapa inspirerande, estetiska och funktionella byggnader som bidrar till en stadsbild som kan avnjutas och användas under hundratals år. Därför lämnas ingenting åt slumpen under designfasen. Och detta var inget undantag när ritningarna för byggnationen på Svanemølleholm såg dagens ljus.

Byggnaden kommer att ha en fantastisk utsikt över Svanemøllehavn och en exponering längs hela kusten mot Hellerup. Därför har PLH Arkitekter lagt mycket tid på att designa och välja helt rätt tegel för byggnadens beklädnad. Keramiskt fasadtegel är nämligen både en ekonomiskt och klimatmässigt hållbar metod för att uppnå en exklusiv fasad som överlever under generationer.

Specielt designede tegl fra C2Elements med den unikke "running glazure"
Specielt designede tegl fra C2Elements med den unikke "running glazure"

Med 17 års erfarenhet av branschen har C2Elements grunden och kompetensen till att erbjuda arkitekten en mängd möjligheter i form av ytor, färger, glasyrer, strukturer, format och dimensioner. Och just denna valfrihet har gett PLH Arkitekter fria tyglar i förhållande till att skapa en estetisk miljö som lever upp till AP Pensions ambition att uppnå certifieringen DGNB Diamond för arkitektur och funktionalitet.

Arkitektens val föll på fasadteglet Baguette och specialdesignade tegelstenar i blåa och gröna nyanser med den speciella "running glazure" som skapar ett unikt uttryck med ett fantastiskt färgspel.

De blåa och speciellt gröna nyanserna är ett populärt färgval som verkar elegant och trendigt utan att bli omodernt över tid. Och just tid är ett nyckelord i detta sammanhang. För keramiskt tegel är en produkt som har beprövats under årtusenden. Tegel består grovt sagt av tre element: lera, vatten och eld.

Fast produktionsmetoderna och möjligheterna har utvecklats, utvidgats och förfinats över tid och idag vet vi att keramiskt tegel är kanske det bästa fasadmaterialet som finns.

Baguette tegl og Design tegl i blå og grønne nuancer giver facaden et eksklusivt og dekorativt udtryk.
Baguette tegl og Design tegl i blå og grønne nuancer giver facaden et eksklusivt og dekorativt udtryk.

Det vackra glaserade teglet är till och med 100 % UV-resistent så fasaden kommer att se lika fantastisk ut efter flera generationer som när den står klar i slutet av 2023.

Det är med samma stolthet och ödmjukhet som C2Elements tagit på sig ansvaret att samarbeta med några av landets främsta arkitekter och entreprenörer.

För vi hjälper till att påverka byggbranschen i förhållande till hållbara materialval, format, färger och strukturer.

Vi vill verkligen ha positiv inverkan på stadsbilden under de kommande många generationerna. Och vad är bättre än ett av världens äldsta och mest dekorativa fasadmaterial?